Nema ničeg loše u tome da imate određena očekivanja u vezi. Međutim, kada imate nerealna očekivanja i želje – to bi već mogao biti problem.

Niko nije savršen kao osoba, zato je pomalo apsurdno očekivati i od osobe s kojom ste u vezi da to bude. Često do toga dovode romantični filmovi koji prikazuju nerealna stanja brakova i veza, pa se to pokušava primeniti u svakodnevnom životu. Nemojte to raditi. Stvaran svet je potpuno drugačiji od mašte. Dobar odnos zahteva puno vremena, predanosti, ljubavi i poštovanja.

Sve to lako možete srušiti nekim svojim filozofijama i fantazijama oko “savršenosti”. Evo koji znakovi upućuju da imate očekivanja koja je nemoguće zadovoljiti, a koje bi trebalo da pustite ako želite zdrav odnos i vezu.

Vaš partner bi trebalo da razume vaša osećanja

U intimnoj vezi, partneri često očekuju da njihova (bolja) polovina treba da zna i razume sva razmišljanja, potrebe i očekivanja, i to bez komuniciranja. Realno, da li je to uopšte moguće? Nikako i nikada ne bi trebalo da očekujete od partnera da čita vaše misli ili postupa samo u skladu s vašim željama. Druga je situacija kada jedno drugo već jako dobro poznajete i znate kako biste reagovali na neke stvari. Ali sasvim je suludo očekivati da na primer, on unapred zna kako se vi osećate, šta vam je trenutno na pameti i slično. Sve to rešava razgovor i komunikacija, samo to je bitno.

Emocionalna povezanost s vašim partnerom

Vi ste dve različite osobe. Svaka za sebe. Nemojte očekivati i misliti da ste jedno i da morate biti (emocionalno) povezani sve vreme. Istina je da ćete ponekad imati savršenu vezu, ali nikako nemojte misliti da uvek i stalno morate biti povezani i na istoj talasnoj dužini. Ima dana kada i nije sve tako super. Ili se vi osećate dobro, a on ne. Ili obrnuto. Sve je to život. Strpljenje i ljubav su ključne reči koje će vas spojiti i kada dan nije baš najbolji.

Svađa nema u dobrim vezama

Zaista? Ko još danas u to veruje? Sukobi su neizbežni u svakoj vezi i sasvim su normalni. Prema mišljenjima stručnjaka, svađe čak pomažu tome da vaš odnos bude jači i zdraviji nego pre. Zbog toga, nemojte očekivati da neće biti svađa ili da njih uopšte nema u dobrim vezama. Sukobi će vam pomoći da više razumete svog partnera, a problem uvek rešavajte pomoću razgovora, nasamo, jedno s drugim.

Parovi uvek treba da budu zajedno

Naravno da je važno za parove da provode vreme zajedno. Ali, očekivati da vaš partner bude s vama konstantno – to nikako nije realno i može uništiti svaku vezu. Svakoj osobi je potrebno vreme za sebe. Pojedinac najbolje funkcioniše sam za sebe i to morate poštovati, koliko god dugo bili u vezi. Stvari i vreme koje provedete sami sa sobom daju vam više energije za vaš odnos i čine ga jačim.

Vezu je lako održati

Jedna od čestih grešaka koje ljudi rade je ta da imaju predrasude o tome da su svi odnosi i veze laki, jednostavni i romantični kao u filmovima. Stvarnost je zapravo sasvim drugačija priča. Nijedna veza nije laka jer zahteva mnogo vremena, predanosti, ljubavi, pažnje, razumevanja i kompromisa. Usponi i padovi su deo svakog odnosa. Ako i vaša veza prolazi kroz neko teško razdoblje, nemojte odmah misliti da je tu kraj ljubavi.

Tagged Under